tisdag 27 maj 2008

Växtbytardag på Älvgärdet


Albina Plena
Denna älskling blommar just nu med ett vitt flor i våra gamla körsbärsträd.

Jag är totalt såld på att låta Clematis klänga upp i våra träd, det blir så vackert.

Ikväll har vi haft växtbytardag här. Hemträdgårdsföreningen samlades för att byta allehanda växter med varandra. Delade perenner & frösådda plantor bytte ägare.


Kassar & byttor kånkades fram & tillbaka.

Efteråt dukade vi upp kaffekorgen under de blommande äppelträden.
En underbar försommarkväll!

tisdag 20 maj 2008

1415

Marken där min bror bor har anor...
Det sägs att här korsades flera vägar & här var en mötesplats för handelsmän som kom på Vänern. Lite längre uppöver låg galgbacken... Många andar svävar häröver. Men oj så vackert det är.



Här är själva prästgården. 1700-tal, påbyggd med en våning på 1800-talet. Behöver jag tala om att känslorna svallar här för en byggnadsvårdare...? Falu ljus på fasaden, gråa fönster & en dörr i gulockra. En mäktig allé ledde en gång till kyrkan som ligger på andra sidan åkern.



Denna sten ligger i i trädgården. Inhugget i stenen är namn på, förmodligen, prästerna som bott i prästgården, från 1400-tal till sent 1800-tal. Årtalet 1415 vittnar om att det legat en annan byggnad på platsen tidigare.



Flygeln som min bror & hans familj hyr fram tills den sista maj. Livet bland andar & möss tar ut sin rätt.... Nu väntar stadsliv!

fredag 2 maj 2008

Gjutjärnstassar

Ja, så var det min tur att anta utmaningen om dessa köp... Kommer ifrån Pernilla med bloggen Lyckohem. Mitt bästa tror jag måste blir detta gjutjärnsunderrede. Står på vår veranda & möter mig varje dag! Inropat på en auktion för säkert 12-13 år sedan. Det blev ganska dyrt med mina ögon sett på den tiden, 700 kr tror jag. Men oj, vad vackert det är! Har inte heller sett något liknande sedan dess.
Mitt sämsta köp... jaa, det är nog en hel massa växter som jag tror ska klara av vårt klimat, hur många som helst dör bort för mig eller blir små & ynkliga...


Det här är i vilket fall som helst mitt senaste inköp, 2 rejäla gallerurnor från vår lokala inredningsbutik Kanel & Änglar. Pryder sin plats på vår veranda.

39...

...ja det var så många år som jag firade in på Valborgsmässoafton. & faktiskt, jag vill inte vara 20 igen, trivs ypperligt i den nedre medelåldern, eller är det inte så den kallas???

Det här var några av mina presenter. Calou clogsen hade jag skrivit högst på önskelistan! Delad plats med en ny kamera, som jag nu snart ska åka & välja ut. Ska bli så kul! Några perenna växter & örter i en underbart fin trådkorg. & ni ser väl den lilla skålen...

Äldste sonen har gjort den åt mig i slöjden! Så vacker! Så klart den bästa av alla presenter. (Dottern har meddelat att hennes present är på gång..så jag får ge mig till tåls...)

Vårflod

Det regnar i Värmland idag. Om man står en stund nere vid älven så kan man nästan se hur vattnet stiger. Vårfloden som kommer med vatten uppifrån Norge drar ner över Värmland.

Vissa år har varit riktigt krisiga på vissa ställen längs Klarälven. Den har hotat att översvämma neröver Karlstad-trakterna. Vi bor som tur är högt över älven (ni ser vår slänt i tidigare inlägg) så jag är inte direkt orolig för översvämning men man kan riktigt känna kraften i det strida vattnet.

Här går nu vattnet kant i kant med en stenbarriär som annars har mer än 1 m ner till vattnet. Ska bli spännande att följa vattnets stigning under kommande vecka.